VERİLMLİ DERS ÇALIŞMADA AİLENİN ROLÜ

02.12.2023 60

 

VERİMLİ DERS ÇALIŞMADA AİLENİN ROLÜ 

 Verimli çalışma zamanımızı amacımız doğrultusunda planlı kullanmaktır. Verimli ders çalışmayla ilgili olarak çocuklar kadar aileler de ne yapacağını bilemeyebilir. Çocuklar “Nasıl Çalışmalıyım?” sorusunu kendilerine sorarken, anne babalar da “Çocuğuma ders çalışırken nasıl ve ne ölçüde yardımcı olmalıyım?”, “Çocuğum yalnız mı çalışmalı?” gibi sorulara yanıt arayabilirler.

02-12-2023

 

 

 

 

 

 

 

 

ANNE- BABALARA TAVSİYELER

*Uygun bir çalışma ortamı için fiziksel koşulları düzenlemekle başlayabiliriz. Çalışma odasını havalandırmak, çalışma masasını dikkat dağıtıcı unsurlardan arındırmak, uygun bir aydınlatma, gerekli araç-gerecin hazırlanması gibi konularda çocuğa destek verilmeli.

* Verimli ders çalışmada önemli bir etken de planlı çalışmaktır. Hazırlanan plan çocuğunuzun bireysel özellikleri göz önünde bulundurularak, o gün öğrenilen konuların tekrarı ve test çözümü, ödevlerin tamamlanması, bir gün sonra işlenecek konuların ön hazırlığını içerecek şekilde olmalıdır.

*Her şeyden önce çocuğunuzun ders çalışma alışkanlığını kazanmasının ön koşullarından biri öz disiplin oluşturmasıdır. Çocuğunuzda öz disiplin oluşması için ona sorumluluklar ve görevler verebilirsiniz.

*Her gün aynı saatte ders çalışmaya başlaması için onu teşvik edin.  Her zaman çocuğunuzu destekleyici bir tutum içinde olmaya çalışın. Okuldan geldiğinde onunla sıcak, yakın bir iletişime girin.

*Küçük çocuklar aynı konu üzerinde dikkatlerini uzun süre veremezler.  Bu sebeple çocuğunuzun eve yorucu döndüğünü hatırlayarak, ona dinlenmesi için süre tanıyın.  Çocuklarınızın kolay öğrenebilmesi için neşe ve istek gerekir. Öğrenmenin eğlenceli bir hale getirmek çocuğu istekli hale getirecektir. 

ÇOCUĞUNUZA VEREBİLECEĞİNİZ VERİMLİ ÇALIŞMA TAKTİKLERİ 

*Tekrar kalıcı öğrenme için en önemli faktördür. En çok hatırlanan bilgiler en sık tekrar edilenlerdir. Bu nedenle çocuğunuzun çalışması bittikten çalıştıklarını tekrarlaması onun daha etkin ve kalıcı öğrenmesine yardımcı olacaktır. Buna ek olarak hafta sonu çalışma programında tekrara zaman ayırması konusunda çocuğunuza rehberlik edin.

* Öğrenmekte zorlandığı konuları yüksek sesle okumak konuları anlamasını kolaylaştıracaktır. Okuma yaparken okuduğu bölümden ne kadar anladığını kontrol etmek için ara ara öğrendiklerini aklından geçirebilir.


Dumlupınar İlkokulu

Rehberlik Servisi